Moliner: “Preservar el nostre patrimoni ens permet obrir més i millors oportunitats per als nostres pobles”
2 de maig. La Diputació ha reafirmat aquest matí el seu compromís amb el patrimoni sacre castellonenc. El hall del Palau Provincial ha acollit la presentació del mantell de la Coronació de la Mare de Déu del Lledó restaurat pel Servei de Restauració del Govern provincial en un exercici “de compromís amb el nostre patrimoni i la seua conservació, protecció i posada en valor”.
El president de l'Administració provincial, Javier Moliner, ha estat l'encarregat de donar a conéixer el procés d'actuació emprés sobre aquesta “obra d'art contenedora d'artesania, història, emocions i simbolisme religiós” i que ha estat possible “pel compromís ferm d'aquesta administració amb la cultura i el nostre patrimoni ja que preservar-lo ens permet obrir més i millors oportunitats per als nostres pobles”.
No en va, i després de donar la benvinguda tant al prior de la Basílica, Josep Miquel Francés, com al prior de la Reial Confraria, Ignacio Pérez d'Heredia, Moliner ha ressaltat que aquesta província “és una terra plena de tresors naturals, patrimonials, immaterials i també sacres que ben aprofitats són un recurs de primer nivell per a desenvolupar el territori i fer-ho des de l'orgull de pertinença a una terra única i amb molt que oferir”.
És per això que el president del Govern provincial ha destacat que “com hem fet amb aquest mantell, no sols pel seu incalculable valor patrimonial sinó també pel seu valor espiritual, és important recuperar, cuidar i divulgar el llegat que ens van deixar els nostres avantpassats per a transmetre'l a generacions futures”.
Procés de restauració
Per a això, les restauradores de l'Administració provincial van iniciar fa més de nou mesos amb el desmuntatge del mantell un treball “màgic que va més enllà dels artesanal per a aconseguir l'artístic”. Així, s'ha dut a terme una neteja en sec tant del mantell com de l'escapulari, a més de l'eliminació d'intervencions anteriors i la correcció de les deformacions existents. De la mateixa manera, s'han consolidat les trames suplementàries del mantell, així com les bellotes del floc i el Servei Provincial de Restauració ha reforçat la zona davantera, la part que rodeja al coll i el trau central de l'esquena.
Tot això per a permetre que, igual que “fem amb cada peça religiosa de cada poble quan així ens ho sol·liciten, el mantell puga formar part d'aquest gran museu col·lectiu que tenim com a província i que tant orgull ens genera”.
Llum de la memòria
En aquesta línia, Moliner ha avançat que en pròximes dates veurà la llum la segona edició de la 'Llum de la memòria', l'ambiciosa iniciativa empresa pel Govern provincial a l'hora de divulgar el patrimoni sacre recuperat i rehabilitat i convertir-lo en un “atractiu cultural i turístic per als nostres pobles”.
Així, després que milers de visitants hagen descobert en els últims mesos l'exposició instal·lada a Villahermosa, aquesta col·lecció formada per més de trenta peces religioses procedents de 16 municipis “continuarà el seu recorregut per totes les comarques per a, fins a 2019, convertir-se en un reclam turístic per a la província”.