La Diputació reafirmarà a la Serra d'en Galceran el seu compromís amb el patrimoni de la humanitat castellonenc
25 d'abril. La Diputació ha sumat avui un nou argument dins l'estratègia dissenyada a l'hora de fer del Patrimoni de la Humanitat un recurs de primer nivell per a l'impuls i desenvolupament del territori. Així, la Junta de Govern de l'Administració provincial ha aprovat aquest migdia el conveni amb l'Ajuntament de la Serra d'en Galceran pel qual es millorarà l'accés al barranc de la Guitarra.
El vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha posat en valor una inversió que, a pesar de no ser “d'una gran magnitud, 8.000 euros, si que generarà un notable benefici al fer més accessible aquest abric situat en el marge esquerre del barranc i amb ell els seus importants gravats paleolítics”.
No en va, tal com ha reforçat Sales, “conservar, protegir i promocionar les pintures rupestres que fan únic l'interior castellonenc ens permet fer del nostre llegat i patrimoni una recurs de primer nivell per a afavorir el desenvolupament i creixement dels municipis. Per això, obrir a potencials visitants el que és el tercer conjunt d'art parietal de la Comunitat Valenciana és obrir la Serra d'en Galceran i la comarca a noves oportunitats socials i econòmiques”.
D'aquesta manera, el Govern provincial reforça la seua aposta per la cohesió territorial a través del Patrimoni de la Humanitat, que el va portar a realitzar un total de 15 actuacions en 2016 i a millorar accessos com els de l'abric del Perxe de la Mola Remígia, així com les coves rupestres de la Valltorta-Gasulla i, en una primera fase, les pintures rupestres de la Serra d'en Galceran.
Amb això, el passat any el Govern provincial va invertir prop de 30.000 euros en la posada en valor del Patrimoni Mundial als municipis següents: Vilafranca, Morella, Atzeneta del Maestrat, les Coves de Vinromà, Borriol, Morella, Palanques, Ares del Maestrat, Vilafamés i la Serra d'en Galceran.
Centenari descobriment pintures rupestres Valltorta
Cal recordar que el compromís adquirit per la Diputació amb la valoració del patrimoni de la humanitat castellonenca omplirà d'activitat Tírig aquest pròxim cap de setmana amb motiu del centenari del descobriment de les pintures rupestres de la Valltorta.
El Govern provincial ha destinat prop de 20.000 euros per a donar forma a un complet calendari de propostes que durant quatre dies faran que la localitat “torne als seus orígens, traga al carrer l'excels art rupestre que amaga en la Cova dels Cavalls, i demostre que aquesta província té en el seu patrimoni històric, artístic i cultural una font inesgotable d'oportunitats”.
Així, una vegada el divendres la Casa de la Cultura de Tírig aculla a les 20.00 hores l'exposició fotogràfica '100 anys del descobriment', la localitat de l'Alt Maestrat acollirà fins a 56 propostes lúdiques i culturals “en les que l'essència d'aquesta terra única es convertirà en motor de desenvolupament econòmic, social i laboral”.