El Govern provincial ha actuat en l'edifici per a millorar la seguretat en el pati del Museu i esmenar deficiències
8 de juny. La Diputació de Castelló ha actuat en el Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera Cerní de Vilafamés per a millorar l'accessibilitat i seguretat en el pati del Museu i esmenar les xicotetes deficiències detectades per la direcció del MACVAC i traslladades al Govern provincial en l'última visita a l'espai museístic.
Així, tal com ha explicat el vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, una vegada conegudes les necessitats “d'aquest contenidor d'art contemporani de referència més enllà de la nostra província”, des de la institució provincial s'han emprés “amb la major diligència possible” les intervencions necessàries.
D'una banda, tal com ha pogut comprovar de primera mà Sales després de visitar el museu junt amb la seua directora, Rosalia Torrent, s'ha actuat en el pati del museu per a millorar el seu grau d'accessibilitat i garantir la seguretat de les visites i les obres allí exposades “millorant d'aquesta manera l'experiència de les persones que descobreixen la immillorable col·lecció que atresora el MACVAC”.
Per a això, s'ha assegurat les peces escultòriques el grau d'estabilitat de les quals es considerava insuficient. A més, davant dels elevats desnivells que el pati presenta s'ha instal·lat baranes de vidre de seguretat i acer inoxidable en la part interior del pati i metàl·lica de ferro massissa amb platines en els merlets.
A aquesta actuació xifrada en prop de 6.400 euros, cal sumar les obres també finançades pel Govern provincial dins “del compromís adquirit amb Vilafamés, amb el museu i amb la seua promoció i posada en valor”, per a combatre les xicotetes deficiències detectades en l'interior de l'espai museístic.
D'aquesta manera, per a combatre les xicotetes taques d'humitats de capil·laritat en el mur de càrrega s'ha efectuat la col·locació d'un barandat trasdossat format per dues plaques d'algep laminat de 15+15mm hidròfugues, amb estructura suport metàl·lica reforçada.
Actuacions totes elles necessàries ja que, tal com ha afegit el vicepresident provincial, “el MACVAC, i l'art actual que atresora, s'ha convertit ja en un element diferencial del territori, no sols per a Vilafamés sinó per a tota la província, a més d'un pol d'atracció turística que atrau riquesa i ajuda a dinamitzar la província”.
Estreta col·laboració
Cal destacar que la col·laboració entre Diputació i MACVAC no se limita únicament a la propietat de l'edifici ja que “aquest Museu és un referent en art contemporani a nivell nacional i entre tots tenim l'obligació de posar-lo en valor i projectar-lo a tots els nivells”.
No en va, a través del Servei Provincial de Restauració de la Diputació es presta assessorament en matèria relativa a la conservació preventiva de les més de 700 peces que té el museu en catàleg. A més, “per a traure la major esplendor a les peces exposades i emmagatzemades en el MACVAC”, els tècnics provincials realitzen de forma periòdica intervencions de conservació i restauració sobre diferents obres en funció de les necessitats detectades pel museu.
En la mateixa línia d'aposta artística, Sales ha subratllat l'estreta col·laboració existent entre la institució provincial i el Centre Internacional de Documentació Artística (CIDA) i que està permetent “que els més de 50.000 documents gràfics recopilats i gestionats pel MACVAC s'exposen al públic”.