La labor de recuperació i rehabilitació patrimonial empresa per la Diputació de Castelló ha permés traure a la llum nous grafits de l'època medieval en el Castell de Xivert d'Alcalà de Xivert.
21 de maig.La labor de recuperació i rehabilitació patrimonial empresa per la Diputació de Castelló ha permés traure a la llum nous grafits de l'època medieval en el Castell de Xivert d'Alcalà de Xivert. El Govern provincial, després de realitzar una investigació en col·laboració amb el Grup d'Investigació en Fotogrametria i Làser Escàner de la Universitat Politècnica de València, incorpora aquest nou recurs a la visita d'aquesta fortalesa, impulsant la seua repercussió turística com a part del seu programa turístic i cultural “Territori templer”.
Així ho ha explicat el vicepresident primer de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales. “Una vegada assegurat el seu manteniment i documentació pel Servei d'Arqueologia de la Diputació, s'han aplicat tècniques basades en l'escanejat 3D, fotogrametria multiespectral i realitat augmentada per a tindre una documentació més precisa de la que es coneixia, afegint així noves escenes que permeten conéixer la temàtica representada, concretament un possible campament militar”.
Els treballs que estan duent a terme conjuntament el Servei d'Arqueologia i el Grup d'Investigació de la UPV es completaran amb una aplicació per al telèfon mòbil perquè les visites puguen apreciar les pintures amb més precisió.
“Indubtablementel mural és un atractiu més per a visitar el castell de Xivert on la Diputació està invertint a fi de protegir aquest interessant patrimoni històric com a recurs turístic i educatiu de la província, sent el projecte “Territori templer” i la “Senda Mirador Templer”, recentment presentat, una mostra de la preocupació del Govern provincial per la protecció i divulgació del ric patrimoni castellonenc”, ha indicat Sales.
Les pintures medievals de major antiguitat de Castelló
Aquesta manifestació artística està associada a falta d'un estudi estilístic més complet, a un gòtic del segle XIII, mentres el castell va estar en mans de l'orde militar del Temple i, per tant, ens trobaríem davant les pintures medievals de major antiguitat de Castelló.
Els grafits s'han realitzat sobre un lluït d'algeps que recobria originàriament tot el parament mitjançant la tècnica d'incisió fina, per a després afegir un pigment roig.
Es pot apreciar la presència d'un genet i cavall entre una arquitectura, altres cavalls i formes triangulars possiblement també mostren aquest ambient de campament militar. La temàtica dels campaments militars en pintures murals es troba així mateix en el castell de la població terolenca d'Alcanyís, per la qual cosa no és res estrany la seua presència en la fortificació de Xivert.