La diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, remarca que l'anterior equip de govern va deixar un mer document d'intencions sense cap recorregut i sense comptar amb els municipis
L'equip de govern de la Diputació de Castelló recolzarà en el ple del 17 de desembre una declaració institucional de suport a la plataforma ‘Salvem Sant Joan de Penyagolosa” amb l'objectiu de “donar d'una vegada els passos necessaris per a analitzar la situació del santuari i els camins que es poden donar per a revitalitzar la zona”.
La diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, ha deixat clar que “la nova Diputació de Castelló es va posar a treballar des del primer moment, posant-nos al dia amb tota la documentació que hi ha sobre el tema”. Així, destaca que l'única cosa que hi ha és “un concurs d'idees amb tres projectes finalistes i un document molt obert on es parla d'estudiar com tramitar la gestió de l’hostatgeria i restaurant, una vegada es facen obres de conservació i posada en valor que hauria de fer la institució provincial”.
En aquest sentit, la diputada provincial considera “molt atrevit” que se signara un document així “sense haver negociat amb el bisbat aspectes tan importants com la cessió de l'ús o el temps de gestió”. Amb aquest context, Ruth Sanz subratlla que “en la nova Diputació tenim clar que un objectiu és treballar perquè la rehabilitació i regeneració de Sant Joan de Penyagolosa siga una realitat”, sempre tenint en compte dues premisses: “escoltar als pobles de la zona i arribar a un bon acord amb la diòcesi, que cal no oblidar que és la propietària, perquè tinga una bona reversió en el territori”.
La diputada provincial ha volgut recordar també el context en el qual l'anterior equip de govern “va anunciar a so de bombo i platerets que anava a recuperar el santuari”, dies després que la Generalitat Valenciana informara de la compra del pic del Penyagolosa. Aquesta proposta de l'anterior corporació “es va llançar sense comptar amb els municipis, activant un concurs d'idees sense recorregut sobre propietats de l'església i amb un document que no garantia absolutament res”.
Per la seva part, el diputat provincial Ignasi Garcia ha manifestat la seua inquietud respecte al manteniment de l’ermitori i ha instat la diòcesi a cedir l’espai perquè les institucions públiques «puguen recuperar-lo i protegir-lo de l’abandonament al qual està sotmés en aquest moment».
El diputat provincial ha remarcat que «Sant Joan, com a part del paratge de la Penyagolosa, és un punt de referència cultural que ha format part les manifestacions populars de la nostra gent. A través del temps, ha sigut un punt neuràlgic on peregrins, excursionistes i turistes han connectat amb el patrimoni natural del nostre territori». Segons Garcia, «es tracta d’un símbol de les nostres comarques i per al nostre país» sobre el qual «cap administració podrà actuar fins que el bisbat, com a titular de l’immoble, desbloquege la situació».
Reunió amb els alcaldes
Amb tot, és l'actual equip de govern que lidera José Martí el que, segons destaca Ruth Sanz, “està mantenint ja les reunions que corresponen amb els responsables del bisbat, perquè volem que les coses es facen bé i seguint els tràmits necessaris”.
De fet, tant la diputada com el president de la Diputació tenen previst mantindre una reunió en el Palau Provincial, aquest dissabte 14 de desembre, amb els alcaldes implicats a l'entorn del Penyagolosa per a “explicar-los de manera transparent els passos que estem donant per a impulsar una actuació coordinada i comptar amb ells”, insisteix Ruth Sanz.
La reunió es realitzarà dins de la trobada anual que se celebra per a avaluar la Càtedra de la Diputació de Centres Històrics i Itineraris culturals, que està integrada en el projecte Camins de Penyagolosa. Per a aquesta reunió ja han confirmat la seua presència els alcaldes de Culla, Vistabella, Atzeneta, Les Useres, Llucena, Ludiente, Castillo de Villamalefa i Xodos, estant pendent de confirmació els de Villahermosa del Río i de la localitat turolenca de Puertomingalvo.