El certamen s’adapta a la nova realitat social pel coronavirus i estrena unes jornades en xarxa per a parlar del futur del sector teatral
La riquesa i la grandiosa complexitat del teatre clàssic tornaran a prendre el Castell de Peníscola amb l’edició XXIII d’un dels majors festivals teatrals d’Europa. Ho farà un mes després del que estava previst, un temps prudencial que ha servit per a adaptar el certamen a la nova realitat imperant per causa de la Covid-19. La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha presentat aquest matí junt amb el director del festival, Carles Benlliure, el cartell anunciador i la programació teatral que tindrà lloc del proper 16 de juliol fins al dia 31 a Peníscola
En aquesta edició seran huit les companyies escèniques referents de tot l’Estat les que xafen el Pati d’Armes de la fortalesa peniscolana, que continuarà sent l’epicentre de totes les actuacions, per a les quals es vetllarà per l’estricte compliment de les mesures de seguretat. “Tot i els canvis, que passaran per l’establiment de la distància social i el reforçament de la higiene, aquests no significaran una menor experiència d’usuari, sinó tot el contrari, serà millor que en edicions passades”, ha assegurat Sanz.
I és que, per a fer més enriquidora l’experiència, seran personatges d’època els que recordaran les mesures de seguretat a complir a través de versos, rimes i cançons, “establint així un clima de confiança i de riure durant la prèvia a accedir a l’interior del castell”, ha explicat Benlliure. Pel que fa a l’aforament permés, aquest s’anunciarà més endavant, per tal d’adaptar-lo a una futura revisió de la normativa en dates properes a la celebració del festival. En breu s’informarà del procediment per a adquirir les entrades.
Pel que fa a les companyies contractades, en aquesta edició es comptarà, de les huit participants, amb dues empreses de la Comunitat Valenciana, una d’elles radicada a la nostra província de Castelló, La Fam de Vila-real, que s’encarregarà de l’espectacular espectacle de clausura”. Tal i com han confirmat hui en roda de premsa, el cartell del festival de 2020 estarà format per les obres ‘El increíble asesinato de Ausiàs March’, de CRIT Companyia de Teatre; ‘Tito Andrónico de William Shakespeare, del Teatro del Noctámbulo; Celestina, la tragiCLOWNmedia, d’Escalera de Tijera; ‘Un musical barroco’, de proyecto Barroco’; ‘Hipólito de Eurípedes’, de Maltravieso y la Almena; Amor oscuro de Federico García Lorca, de Viridiana Producciones; ‘Buscando a Cervantes’, de Castro Romero Flamenco; i l’espectacle de clausura, amb la projecció d’un documental de l’Associació Fundació de Dany Cerebral Adquirit ATENEU de Castelló i l’espectacle de La Fam.
En opinió de Sanz, aquesta ha estat una edició “molt difícil de gestionar” per les actuals circumstàncies, “però pense que pagarà la pena el resultat. Han estat moltes hores de treball per a recol·locar les actuacions, adaptar la programació i el castell, quadrar dates... En aquest sentit, tant Ruth Sanz com Carles Benlliure han volgut tindre bones paraules per a totes les empreses participants, i aquelles que no ho han pogut fer pel canvi de dates, pel seu “enorme esforç per a continuar fent cultura en gran tot i les limitacions”.
‘EL CLÀSSIC A LA XARXA’
A la programació teatral, enguany es suma una novetat de gran interés per als apassionats dels entre bastidors. La diputada de Cultura ha explicat a l’acabar la roda de premsa de presentació que, per primera vegada, es celebraran unes jornades cibernètiques en què directors, actors, dramaturgs i programadors culturals, entre d’altres perfils, analitzen el nou escenari al que s’enfronta el món de la cultura i les noves possibilitats que s’obren amb la pandèmia. “A més a més també ens respondran preguntes com què suposa per a tots ells xafar l’escenari del Pati d’Armes del Castell de Peníscola”, ha acabat Benlliure.
El Festival de Teatre Clàssic de Peníscola és una iniciativa de la Diputació Provincial de Castelló que compta amb la col·laboració de la Junta d’Extremadura, en un acord que fa arribar a la nostra terra les millors propostes representades en el Festival Greco-Romà de Mèrida.