Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació potencia l'experiència turística al Castell de Peníscola amb la museïtzació de tot el conjunt històric

La Diputació potencia l'experiència turística al Castell de Peníscola amb la museïtzació de tot el conjunt històric
10 de Decembre de 2021

L'àrea de Cultura destina 400 mil euros a l'actualització i millora de les instal·lacions, convertides ara en un centre d'interpretació de la història de la fortalesa

La Diputació de Castelló ha conclòs aquest mes el projecte de museïtzació del Castell de Peníscola. Un pla que, amb una inversió pròxima a 400 mil euros, preveu enriquir l'experiència turística de l'espai gràcies a la interacció constant dels visitants amb panells informatius i audiovisuals i la recreació d'espais històrics que contribueixen a conéixer encara més a fons la fortalesa.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha subratllat la importància d'aquest projecte que, en la seua opinió, “multiplica l'atractiu del nostre recurs turístic més visitat en convertir-lo en un centre d'interpretació de la història del monument, gestionat per la Diputació des de 1957”. Sobre aquest tema, ha afirmat que per a la Diputació “és primordial potenciar la història dels nostres castells i monuments, acostant-los a la ciutadania perquè coneguen més de prop tots els seus secrets i peculiaritats gràcies a aquest projecte museogràfic’’.

Amb el finançament provincial s'ha procedit a l'actualització i millora dels audiovisuals instal·lats en les estades pontifícies i la recreació fidedigna dels espais centenars d’anys enrere. “En el menjador, i a tenor de l'enverinament del Papa, s'ha instal·lat un moble expositiu de la farmacopea medieval que va estar al servei de la curació del pontífex”, ha assenyalat Ruth Sanz, diputada de Cultura. L'equipament també s'ha renovat en altres espais com el Saló Gòtic, la Casa de l'Aigua, la Capella, el Saló del Conclave, la Masmorra, el Pati d'Armes, les terrasses i el polvorí del parc d'Artilleria. Amb aquesta actuació es dona per conclosa i completada la museografia del castell.

Respecte al Saló Gòtic, compta amb un gran equipament audiovisual per a la celebració d'actes polivalents, congressos, simposis, etc. Els continguts temàtics de la Capella tracten de recrear l'espai en l'època del Temple i del Papa Lluna a través dels actes històrics celebrats en aquesta, els ornaments i relíquies i les obres d'art que va haver-hi.

A la Casa de l'Aigua, els continguts temàtics ens aproximen a la vida quotidiana al castell relacionats amb la cuina, l'aljub i la botica pontifícia. S'ha recreat una escenografia sobre la cuina medieval utilitzant reproduccions d'elements basats en els inventaris de 1429 i 1451.

En el Saló del Conclave s'ha realitzat una aproximació a la història del castell després de ser abolida l'orde del Temple i després de la mort del Papa Lluna. Set segles d'història del monument en els quals s'han anat succeït molts esdeveniments.

Tant Martí com Sanz s'han mostrat satisfets amb aquest equipament i ha destacat l'obertura de la torre que dona a la plaça de l’Ermitana, que fins al moment es trobava tancada al públic i en la qual s'exposa un taller de canteria.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador