José Martí i Ruth Sanz destaquen que el format serveix per a impulsar l’atractiu de la província fora de les seues fronteres a través de la lectura
La Diputació de Castelló ha reunit aquesta nit en una gala celebrada a l’Auditori de la capital de la Plana als quatre escriptors guanyadors de ‘Letras del Mediterráneo’, que per cinquena edició consecutiva continua apostant pel format de promoció de la província a través de la literatura.
Després de mesos treballant en les seues publicacions, hui tocava el torn de fer la gran presentació davant la societat castellonenca. I així s’ha fet en una vetlada que ha comptat amb la presència del president de la Diputació, José Martí, i la diputada provincial de Cultura. Ambdós han estat els responsables, junt amb la resta d’autoritats presents, de fer l’entrega dels reconeixements a les persones premiades.
En l’edició de 2020, els guardonats han estat Teresa Cameselle, en l’apartat de novel·la romàntica, per l’obra ‘Si te quedas en Morella’; Carlos Hidalgo, en novel·la històrica, gràcies a ‘Stuka’; Graziella Moreno, amb el gènere de novel·la negra, per ‘ El salto de la araña’; i, per últim, Nacho Abad, que amb l’obra ‘El candidato’ s’ha alçat amb el premi de narrativa. Les seues editorials, ‘Libros de Seda’, ‘Algaida’, ‘Alrevés’ i La Esfera de Libros’ també han estat reconegudes.
Totes quatre històries han basat el seu camp d’acció en localitats de la província, “seguint així la filosofia del format que busca aportar valor cultural i aproximar les huit comarques castellonenques al gran públic perquè cada dia més gent s'anime a visitar Castelló o fins i tot establir-s’hi”, ha explicat Martí. Enguany s’han quedat plasmats sobre paper les localitats de Morella, Vilafamés, Benassal i Benicàssim.
En el seu discurs, el president de la Diputació de Castelló ha assegurat que en un moment en què “més que mai necessitem d’estímuls externs per a abstraure’ns de la situació de pandèmia que vivim pren més sentit potenciar la producció literària que es fa en aquest país” i que cal fer-ho “promocionant el que tenim ací i contant històries d’ací”. “Llegir ens dona vida i ens desperta sentiments que ni tan sols pensàvem que teníem”. Així mateix, ha destacat que el format ha complit el seu paper d’impulsar l’atractiu de Castelló fora de les fronteres valencianes a través de la cultura.
Per la seua part, la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, ha aplaudit el treball dels i les escriptores “per haver sabut representar tan bé la nostra essència” i els ha desitjat molts èxits en l’etapa que ara mateix comencen, la de difusió nacional i internacional.
D’altra banda, Sanz ha reiterat que “des d’aquesta Diputació anem a continuar apostant per donar un major valor cultural a la província renovant i presentant noves propostes que ajuden a reactivar el sector cultural de Castelló”.
La gala s’ha celebrat a porta tancada, seguint totes les recomanacions dictades per les autoritats sanitàries. En ella, a banda de la representació provincial, els guardonats i el jurat, també han estat presents els alcaldes i alcaldesses dels municipis escollits i les editorials.
JA SÓN 20 ELS GUANYADORS DE ‘LETRAS DEL MEDITERRÁNEO’
Els guardonats de hui s'uneixen als de les quatre edicions anteriors, sumant-ne un total de 20: Juan Bolea, Dolores García Ruiz, José Luis Rodríguez del Corral, Alejandro Martínez Gallo, Megan Maxwell, León Arsenal, Julio César Cano, Rosa Ribas, Lola P. Nieva, Espido Freire, Pere Cervantes, Paz Castelló, Anna Casanovas, Fernando Martínez Laínez, Marin Ledun i Marta Robles. De la seua imaginació van nàixer novel·les que van transcórrer a Castelló, les platges de Benicàssim, el Desert de les Palmes, Orpesa, Peníscola, el Penyagolosa, Almassora, Culla i molts altres indrets de la província de Castelló, projectant la imatge de les nostres comarques en tota Espanya, Amèrica Llatina i països europeus com Grècia o França.
CURRÍCULUMS DELS GUARDONATS EN 2020
– Nacho Abad és periodista de successos i un dels rostres més populars de la televisió, mitjà en el qual porta quinze anys informant sobre la crònica negra, encara que curiosament, la seua faceta com a escriptor la va iniciar en clau d'humor amb ‘Diario de una becaria’. Dins del gènere de novel·la negra ha publicat ‘La verdad está equivocada’ i ‘Sé que estás viva’.
– Carlos Fidalgo va aconseguir el V Premi Tristana de literatura fantàstica que convoca l'Ajuntament de Santander amb la seua primera novel·la ‘El agujero de Hermand’. Es tracta d'un relat ambientat en la guerra de l'Afganistan. La seua segona novel·la, ‘La sombra blanca’, transcorre en les trinxeres de la I Guerra Mundial. L'autor també ha guanyat el XXVI Premi Tiflos de Conte de la Fundació Onze, amb el títol ‘Septiembre negreo, amb el qual fa un repàs per les zones fosques de l'olimpisme.
– Teresa Cameselle, que escriu històries d'allò més variades, va publicar en 2008 la seua primera novel·la, ‘La hija del cónsul’, amb la qual va guanyar el Premi Talismán de novel·la romàntica. Altres títols destacats en la seua carreta són ‘No todo fue mentida’, ‘El mapa de tus sueños’ i ‘No soy la bella durmiente’.
– Graziella Moreno és jutgessa en un jutjat penal de Barcelona i autora de novel·les com ‘El bosque de los innocentes’ i ‘Juegos de maldad’.