Les obres trauran a la llum la imatge i estructura original d’un dels elements històrics més característics de la fortalesa xivertina
La Diputació de Castelló ha engegat aquest mes les obres de restauració de la muralla de l’Albacar del castell d’Alcalà de Xivert, les quals compten amb un pressupost de 40.000 euros i un termini d’execució de tres mesos. Amb aquesta intervenció es pretén consolidar tot el llenç medieval per a evitar la seua progressiva degradació i evitar possibles problemes estructurals.
El president de la corporació, José Martí, així com la diputada de Cultura, Ruth Sanz, s’han desplaçat aquesta setmana fins a la fortalesa per a supervisar l’avanç de les obres. En aquests moment, hi treballen a diari un conjunt de cinc operaris especialistes en la recuperació de patrimoni.
Durant la visita, el personal tècnic allí present ha explicat a la delegació formada per Martí i Sanz que les obres s’estan concentrant ara en la neteja de tots els elements vegetals existents per a evitar la filtració d’aigua i que les arrels danyen els fonaments. L’actuació es culminarà amb la construcció d’un circuit d’evacuació d’aigües.
Més endavant, segons han detallat els especialistes, s’avançarà en altres aspectes com l’eliminació de tots aquells elements catalogats com a impropis i en la reconstrucció de la base de la muralla seguint els sistemes constructius originals.
El president de la Diputació ha posat en valor l’execució de les obres «perquè van encaminades a assegurar que durant moltes dècades més aquest castell continue coronant amb tot el seu esplendor la serralada que presideix aquest poble tan estimat per a mi». En aquest sentit, ha elogiat la ferma aposta de l’àrea de Cultura «per a recuperar per al poble el patrimoni material castellonenc». Cal destacar que només aquest 2021 i s’invertiran 1,5 milions d’euros en aquest menester.
La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha assegurat que «les fortaleses de Polpís, Xivert i Peníscola voran enguany l’arribada de noves inversions per a fer més atractiva la ruta dels castells templers. Volem que la gent s’interesse i vinga a conéixer-la». Pel que fa a la intervenció en la fortalesa xivertina, ha lloat els esforços per a traure a la llum i recuperar part de l’estructura i la imatge original d’aquesta fortalesa datada del segle X».
EL PLA DIRECTOR, A LICITACIÓ EN BREU
La recuperació del castell medieval de Xivert «no es quedarà només en aquesta única intervenció, sinó que anem a treballar en l’elaboració d’un pla director que determine totes les fases de recuperació pendents i els usos culturals i lúdics que ha d’assumir en un futur. Ruth Sanz ha avançat que la licitació està al caure i que suposarà una inversió de 140.000 euros per part de la institució provincial.