Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló impulsa el primer pla director del Castell de Xivert amb una inversió de 140.000 euros

La Diputació de Castelló impulsa el primer pla director del Castell de Xivert amb una inversió de 140.000 euros
23 de Març de 2023

El president José Martí destaca que aquest projecte “atén a una reivindicació de fa massa anys, i que no ha estat fins ara que s’ha atés”

La Diputació de Castelló ha presentat el primer pla director per a la conservació i ús públic del Castell de Xivert amb el qual es pretén planificar l’estratègia del conjunt monumental per a poder seguir conservant aquest valuós castell. A més a més, també té com a objectiu un enfocament integral que facilite el disseny de productes turístics i culturals de qualitat i sostenibles. El pla ha comptat amb una inversió de 140.000 euros.

A l’acte de presentació han assistit el president de la Diputació de Castelló, José Martí; la diputada de Cultura, Ruth Sanz; l’alcalde d’Alcalà de Xivert-Alcossebre, Francisco Juan, la directora de l’equip tècnic del pla, Pepa Balaguer; i els tècnics Amparo Martínez i David Martínez.

Martí ha destacat que aquest pla “dona resposta a una reivindicació de fa massa anys, i que no ha estat fins ara que s’ha atés, i per aquesta Diputació”. A més a més, ha afegit que el pla director “és una ferramenta necessària i fonamental per a poder seguir conservant aquest valuós castell i, per això, hem apostat pel seu impuls”.

El president de la Diputació de Castelló ha recordat que “quan anunciarem la nostra aposta per millorar aquest castell ho férem conscients que era necessari rescatar de l’oblit aquesta joia arquitectònica, i recuperar-la com a referent cultural i artístic, no sols del Baix Maestrat, sinó de tota la província de Castelló, i així ho estem fent”.

Per la seua part, la diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha assenyalat que “el departament de cultura de la Diputació de Castelló tenia clar que havíem de seguir les mateixes pautes que al Castell de Peníscola i treballar en un pla director per al Castell de Xivert”.

Sanz ha destacat que el pla inclou una tecnologia innovadora com és la tecnologia HBIM, “una aposta ferma de la Diputació de Castelló per la innovació. En definitiva, un pla director únic que senta un gran precedent i que ja ha despertat interés de diverses universitats”

Finalment, la diputada de Cultura ha assenyalat que “no sols hem apostat per la seua rehabilitació, sinó que volem sumar noves perspectives que ens permetran dissenyar la seua rehabilitació patrimonial, però també la cultural i la turística, i posar el conjunt arquitectònic de Xivert, el seu Castell, l’aljama i tota la seua història a l’abast de la ciutadania”.

Aspectes tècnics

El pla director és un document de planificació estratègica del conjunt monumental, i és una eina necessària per a poder continuar conservant per a les generacions futures aquest valuós castell. Suposa una aposta de la Diputació de Castelló per continuar els treballs al castell sumant nous enfocaments integrals que permeten el disseny de productes turístic-culturals de qualitat i sostenibles que contribuïsquen a conservar i posar en valor els recursos patrimonials.

Inclou plans d'actuació amb mesures i programes que permetran conéixer i valorar molt millor el Castell de Xivert i el seu poblat com a fita històrica dins del Parc Natural de la Serra d’Irta i de la província de Castelló. Les actuacions del pla s'estructuren per fases sobre la base de les necessitats detectades en els estudis previs realitzats.

Aquests estudis comprenen les àrees de coneixement que influeixen al castell: la seua història, la seua arquitectura, la seua arqueologia, les seues relacions territorials, el seu medi ambient i la seua gestió. En ells ha treballat un equip interdisciplinari format per vint professionals: arquitectes, historiadors, arqueòlegs, especialistes en patrimoni, turisme, comunicació, medi ambient, parcs naturals i programació HBIM.

En aquest sentit, el pla s'està desenvolupant amb tecnologia HBIM1, una aposta per la innovació que fa la Diputació de Castelló i que permetrà posar a la disposició del públic en les xarxes socials tot el pla una vegada aprovat, recorrent el castell en tres dimensions, i compartir els estudis i propostes, ja que la informació serà accessible des d'una web, sense necessitat d'instal·lar cap programa addicional.

Els plans d'actuació

El pla programa accions a curt, mitjà i llarg termini, des d'una òptica global que contempla la visió constructiva, la històrica-cultural, l'ambiental i de paisatge i la funcional, amb aprofitament dels recursos, per a la posada en valor del monument i el seu reconeixement, definint les estratègies per a la seua millor gestió turística.

Les accions s'organitzen en els següents plans:

1. Pla de conservació i consolidació, on es programen per fases diferents actuacions arquitectòniques, arqueològiques o investigacions.

2. Pla d'adequació de l'entorn en el qual es programen actuacions per a la millora de la infraestructura viària i de l'accessibilitat, tenint en compte l'ús sostenible dels recursos patrimonials, la conservació del paisatge i d'acord amb l'òrgan gestor del parc i de les administracions competents.

3. Pla de manteniment i prevenció que estructura les accions futures per al manteniment.

4. Pla d'ús públic i gestió turística, amb propostes per a la millora de la visita pública i la gestió del castell que puga anar desenvolupant la Diputació per fases.

5. Pla de participació ciutadana orientada a elevar la vinculació de l'element patrimonial amb la població local i el teixit empresarial.

 

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador