La Diputació de Castelló contribueix a millorar el patrimoni històric i cultural de la ciutat de Castelló a través de la seua aportació al projecte global dissenyat per l'artista Vicente Traver Calçada a fi de crear el retaule de l'altar major de l'Església Concatedral de Santa Maria de Castelló.
27 de novembre. La Diputació de Castelló contribueix a millorar el patrimoni històric i cultural de la ciutat de Castelló a través de la seua aportació al projecte global dissenyat per l'artista Vicente Traver Calçada a fi de crear el retaule de l'altar major de l'Església Concatedral de Santa Maria de Castelló. La institució provincial porta col·laborant des de 2014 en totes les fases de la realització d'aquest gran conjunt artístic que conformaran el retaule de tan preat lloc.
El president de la Diputació, Javier Moliner, ha presenciat aquest matí junt amb el vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, part dels laboriosos treballs de trasllat i col·locació de dos llenços en el temple que es corresponen amb la segona fase de la col·laboració de la Diputació, que finança íntegrament aquestos dos llenços que estan sent instal·lats en els laterals del llenç principal.
“El repte que teníem i que llançàrem fa cinc anys era que la dotació artística dels fons propis que la Diputació adquireix cada any i que durant una determinada època va servir per a consolidar una col·lecció de quadros que avui estan exposats en el Museu de Belles Arts o en el propi Palau Provincial i altres institucions, que aquesta aportació es fera basant-se en l'obra d'un artista excepcional que tenim el luxe de tindre en aquesta província. Podrem tindre recursos en altres moments, però serà molt difícil que trobem una mà genial com la del mestre Traver Calzada”.
En aquest sentit, el president Moliner ha explicat que “tenint un repte com el que era intentar aportar-li a la Concatedral de Santa Maria una obra única com era un retaule que estava anhelat després de la finalització de les obres de reconstrucció de la concatedral, trobem una oportunitat per a deixar un llegat del patrimoni provincial en un lloc històric, en un lloc on sens dubte, esperem, dins de moltes generacions, podrà seguir venerant-se i gaudint-se d'una obra artística de primer ordre. Això va portar a començar a treballar des de fa quatre anys amb Traver Calzada, ubicant cada any un dels quadros. A partir d'ara seran aportacions d'un quadro cada any, i enguany tenim l'ocasió d'incorporar aquestos dos quadros, que junt amb els dos restants completaran el gran retaule central de la concatedral”.
Compromís de continuïtat fins a 2019
En les seues declaracions, el president de la Diputació ha confirmat la continuïtat d'aquesta aportació de la Diputació fins a concloure en 2019 aquest retaule, amb dos llenços més.
“Ha estat una col·laboració anual, d'entorn de 30.000 euros, que era el que la Diputació venia gastant-se anteriorment en l'adquisició d'obra pictòrica. Enteníem que el millor llegat d'obra pictòrica que podíem fer és deixar-lo en un lloc de tanta exposició, tenim el Museu complet, tenim una col·lecció extraordinària d'obres de pintors de Castelló, i enteníem que no era just condemnar un pintor extraordinari com Traver Calzada, un pintor amb una valoració internacional extraordinària, qui deixarà una obra extraordinària en la concatedral i vindrà a sumar-se a l'altra obra excepcional de la província que són els retaules en el hall de la Diputació que converteixen el Palau Provincial en una explosió d'art quan panses les seues portes d'entrada”.
Cal assenyalar que treballs com aquest se sumen a l'esforç realitzat per la Diputació en la recuperació de l'estat òptim d'una quarantena d'obres d'art dels municipis cada any. Quadros, peces tèxtils, de paper o escultures són tractades diàriament pel personal tècnic del Servei de Restauració, un servei que aporta recursos als ajuntaments per a preservar el llegat històric dels seus pobles i promocionar-lo com un recurs turístic fonamental.
“Treballem amb moltíssima intensitat perquè tot allò que ve de segles anteriors puguem deixar-ho a les futures generacions en millors condicions que ho hem rebut, però això no tindria sentit si no tinguérem capacitat de deixar-li a les futures generacions el que hem fet nosaltres. No podem ser mers transmissors de l'herència, sinó que hem d'aportar valor. I aquesta és una important aportació de valor en llegat artístic de primer ordre en un edifici que crec que en aquestos moments ho mereix”, ha assenyalat el president.
Laboriós treball de trasllat i col·locació de les obres
Les grans dimensions dels quadros ha suposat un important dispositiu per a garantir el seu adequat transport des del taller de l'artista fins a la Concatedral. Una vegada en el temple, ha estat necessària la col·locació d'una grua per a la seua ubicació.