La Diputació de Castelló ha començat avui el seu programa de visites a la Llum de la memòria que portarà a les tres seus de l'exposició milers de visitants pertanyents a les associacions de persones majors de la província i dels instituts amb batxillerat artístic.
8 de novembre. La Diputació de Castelló ha començat avui el seu programa de visites a la Llum de la memòria que portarà a les tres seus de l'exposició milers de visitants pertanyents a les associacions de persones majors de la província i dels instituts amb batxillerat artístic. De moment, són ja 3.700 persones de 50 associacions les que han confirmat la seua visita per a les pròximes setmanes. I és que aquestos col·lectius de la província s'han bolcat amb la iniciativa de la Diputació de dinamitzar la major exposició de patrimoni sacre restaurat de la província, 'La Llum de la Memòria' a través d'un ambiciós programa de visites en els pròxims mesos.
El vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha donat compte de “l'excel·lent acollida que ha tingut aquesta iniciativa per dinamitzar les tres seus expositives, assegurant un tràfic diari de visites que repercutirà en un augment de l'activitat en aquestos municipis. Seran dos autobusos diaris els que viatjaran a Castellfort i Benassal com a part d'aquesta iniciativa de la Diputació, que confirma una vegada més la posada en valor del patrimoni cultural i històric de la província com una font d'oportunitats per als nostres pobles”.
Avui ha estat l'alumnat de batxiller artístic de l'IES Sos Baynat el que ha conegut aquest recorregut per les peces d'art sacre restaurades per la Diputació de Castelló i que donen mostra una vegada més de la riquesa patrimonial dels 135 municipis de la província.
La Llum de la memòria a Benassal
L'exposició de Benassal es desenrotlla en dos espais tan emblemàtics per a la localitat de l'Alt Maestrat com són el Forn de Dalt i la Torre de la Presó, també restaurats pels serveis de la Diputació de Castelló.
Així, aquestes exposicions inèdites estan compostes per fins a 51 peces d'arqueologia, escultura, pintura, orfebreria, paper i gravats provinents de 27 institucions diferents de la província i Diòcesi de Segorbe-Castelló i Tortosa. A més, el recorregut històric comprén des de làpides romanes, del jaciment de Los Cabañiles de Zucaina, a creus gòtiques del segle XV o dibuixos del segle XVIII propietat de la Reial Fàbrica de l'Alcora.
La Llum de la memòria a Castellfort
La tercera seu de l'exposició La llum de la memòria s'ubica en l'Ermita de la Mare de Déu de la Font de Castellfort, declarada Bé d'Interés Cultural. Després de la recuperació per part de la Diputació de la pintura mural que atresora l'ermitori, aquesta exposició en tan atractiu enclavament mostra més d'una trentena de peces d'art sacre d'estil barroc, rococó i academicista de gran valor patrimonial, religiós i cultural.
A més s'ha restaurat una part de les pintures murals. El procés de restauració ha consistit en una reintegració volumètrica i cromàtica per mitjà d'un estucat de la llacuna central i d'aquelles xicotetes llacunes localitzades en l'escena mural a més per a la posterior reintegració del cromatisme de l'obra emprant colors a l'aigua i la tècnica del regatino.
Cal recordar que tot el que es refereix als dos cicles expositius de la 'Llum de la memòria' impulsats pel Govern provincial es pot consultar en el portal web llumdelamemoria.dipcas.es.