Considera que la riquesa patrimonial de la província de Castelló té un innegable potencial turístic “que ha de servir per a generar activitat econòmica i lluitar contra la despoblació”.
Castelló, 04.08.2019. El president de la Diputació, José Martí, ha assistit aquesta vesprada a Altura a la reobertura de l'església major de la Cartoixa de Valldecrist i al posterior concert extraordinari que ha tingut lloc a càrrec del Cor i Orquersta Almudàfer, interpretant el Mesies de Händel. Són actes que s'inclouen en el certamen “Valldecrist, àmbit de cultures”, que s'ha organitzat amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Generalitat Valenciana i la Mancomunitat de l'Alt Palància. Les tres institucions recolzen d'aquesta forma l'objectiu de l'Ajuntament d'Altura i de l'Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist de potenciar la necessària recuperació d'aquest excepcional cenobi i la seua conversió en un escenari cultural com a recurs per al desenvolupament local.
Durant la seua visita a Altura, el president Martí ha estat acompanyat per l'alcaldessa, Rocío Ibáñez, i la resta de la corporació local. També ha coincidit amb el president de l'Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist, Josep Marí Gómez, i altres membres de l'entitat. I amb l'alcaldessa de Castellonovo, Carmina Gil; l'alcalde de Soneja, Benjamí Escriche; i els exalcaldes d'Altura, Francisco López i Miguel López.
La presència del president Martí a Altura té a veure amb el suport que la nova Diputació vol donar a l'interior de la província, “un interior ric i variat, que compta amb una importantíssima riquesa patrimonial que entre tots hem de ser capaços de posar en valor per a generar noves oportunitats i posar fre al fenomen de la despoblació”. Sobre aquest tema ha recordat que la Cartoixa de Valldecrist “és una de les principals joies amb les quals compta la província que, per descomptat, continuarem donant suport des de la Diputació”. També ha assenyalat que té “un innegable potencial turístic que cal saber explotar”.
La Cartoixa de Valldecrist es va començar a construir en 1385 i va aconseguir la seua màxima esplendor en el segle XVIII. En la primera meitat del segle XIX es va veure afectada negativament per diferents esdeveniments com la Guerra de la Independència, la exclaustració i la desamortització. El resultat final va ser l'espoli i la destrucció.