El Govern provincial contribueix a reforçar la celebració amb l'edició dels 'Gojos de Lledó' i la restauració del mantell
7 de maig. La Diputació ha col·laborat decididament perquè una de les setmanes grans de Castelló, amb motiu de les celebracions religioses en honor a la seua patrona, la Mare de Déu del Lledó, tinga avui el seu major esplendor.
I ho ha fet fruit del compromís adquirit pel Govern provincial a l'hora de garantir la preservació, restauració i posada en valor del patrimoni religiós castellonenc i des del “convenciment que aquesta província no seria una terra única de què sentir-nos diàriament orgullosos si no s'haguera construït entorn de valors de la fe cristiana com són la humilitat, la solidaritat i l'esforç”.
El president de la Diputació, Javier Moliner, ha participat aquest matí en la solemne pontifical presidida pel bisbe de la Diòcesi Segorbe-Castelló, Casimiro López, en el marc de la festa principal i solemne de la patrona de la capital de la província.
Una celebració que posa el punt final a una completa agenda d'esdeveniments sacres que van arrancar el passat 26 d'abril amb la conferència del Prior de la Basílica, Josep Miquel Francés, sobre el centenari dels 'Gojos del Lledó' i en els que el Govern provincial ha jugat un paper fonamental “per a fer de la nostra identitat, el nostre patrimoni religiós i la seua vinculació a Castelló, un motiu d'orgull i font d'oportunitats per a tothom”.
De fet, i amb motiu del centenari d'una de les composicions musicals més antigues i populars de la capital provincial, l'Administració provincial ha editat un facsímil del manuscrit original dels 'Gojos del Lledó', localitzat recentment en la Biblioteca de la Universitari Jaume I, així com de les partitures amb la música, que es guarden en l'arxiu del Reial Col·legi de Corpus Christi de València.
Aquesta peça d'incalculable valor religiós, presentada per primera vegada aquest migdia, ha vist la llum junt amb una altra publicació editada per la Diputació on s'inclouen per primera vegada les distintes versions realitzades de la música, tant per a òrgan com per a orquestra, banda, dolçaina, piano o guitarra.
Amb motiu d'una altra efemèride, la del 93 aniversari de la coronació pontifícia i canònica de la Mare de Déu del Lledó, dimarts passat el Govern provincial va presentar la restauració efectuada en el mantell de la coronació de la patrona de Castelló. Un procés realitzat durant nou mesos pel Servei de Restauració Provincial, que ha permés “tornar-li a aquesta peça d'innegable valor cultural, artístic i religiós tota la seua esplendor i, amb ella, cuidar i divulgar el llegat que ens van deixar els nostres avantpassats”.