La inauguració oficial tindrà lloc demà dimarts 7 en la sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló a les 19:30 hores, i es tracta d'un homenatge als artistes del Castelló dels 80 que van apostar per l'avantguarda
L'Espai Cultural Obert-ECO Les Aules de la Diputació de Castelló és un dels tres espais que acolliran l'exposició ‘Generació rompuda: obrint camins’. Una mostra dedicada a aquells i aquelles artistes que al Castelló dels 80 van apostar per creacions avantguardistes, trencant el predominant classicisme. La inauguració tindrà lloc en la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló el dimarts 7 de març (19.30), i es podrà visitar fins al 5 de maig tant en la Fundació com a ECO Les Aules i Menador. En l'edifici de la plaça Les Aules podrà visitar-se de 10.00-14.00 i 17.00-21.00, amb accés gratuït. Una nova iniciativa del departament de Cultura de la Diputació Provincial encapçalat per Ruth Sanz per a donar visibilitat a creadors castellonencs.
L'Espai Cultural Obert-ECO Les Aules acollirà la part audiovisual de ‘Generació rompuda: obrint camins’. En la sala d'exposicions es podrà veure i escoltar projeccions de gran format amb entrevistes als i les protagonistes de l'escena artística de Castelló dels anys 80.
En eixa dècada dels 80 del passat segle, apareixen a Castelló una sèrie de galeries d'art que trenquen amb la visió clàssica d'aquests espais. Es tracta d'Anastasia Klein, Cànem Galeria o Pictograma, entre altres, a més del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerní de Vilafamés. Era una època que a nivell d'Espanya estava marcada per l'entusiasme després del final de la dictadura, amb rellevants fets artístics com l'aparició d'ARCO o la posada en marxa de l'IVAM.
A nivell d'artistes, a Castelló van ser excepcions els qui es van dedicar al cultiu de la contemporaneïtat. En el seu intent de trencar amb l'ambient anodí, es van trobar amb més il·lusió que suport. Quasi tots havien nascut en els 60 i tenien en comú el desig d'establir renovats llenguatges en el debat artístic, de manera que van introduir noves tècniques, disciplines i mitjans, oferint una alternativa avantguardista al tan arrelat art tradicional i figuratiu.
La Fundació Caixa Castelló, amb la col·laboració de la regidoria de cultura de l'Ajuntament, la Universitat Jaume I, la Diputació i la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana habiliten un itinerari per aquesta generació, amb el treball de quaranta artistes i una selecció de cent obres. Perquè, quasi cinquanta anys després, és oportú posar dempeus, compromesament, aquesta oportunitat de rellegir i revisitar algunes de les prometedores aportacions gestades per aquells artistes, entre els quals, lògicament, es registren memòries destacades i oblits persistents, així com també exigències recuperables i valors reinterpretables.