El Govern provincial continuarà la política de posada en valor del Patrimoni de la Humanitat provincial, després d'invertir 30.000 en 2016
16 de març. La Diputació de Castelló reforçarà enguany la seua política de posada en valor i divulgació de l'art rupestre castellonenc per a potenciar el seu impacte sobre el teixit econòmic i social dels municipis de l'interior de la província. El vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha insistit en el compromís adquirit pel Govern provincial amb el Patrimoni Mundial de la Humanitat que atresora la província “i les innumerables oportunitats socials, turístiques i econòmiques que li brinda als pobles de l'interior que amaguen als seus termes municipals el llegat d'aquesta terra”.
Un compromís materialitzat en les més de 15 actuacions empreses des de l'Administració provincial a l'hora de promocionar l'excel·lent patrimoni rupestre provincial. De fet, tal com ha destacat el vicepresident provincial, “al llarg del passat any vam emprendre nombroses accions per a fer més accessibles les coves rupestres castellonenques i, amb elles, obrir un ampli ventall d'oportunitats econòmiques per als municipis de l'interior”.
Així, i després d'invertir al llarg de 2016 més de 30.000 euros, el Govern provincial ha permés millorar els accessos a l'abric del Perxe de la Mola Remígia així com les coves rupestres de la Valltorta-Gasulla i les pintures rupestres de la Serra d'en Garceran.
A més, dins d'aquest treball de valoració de l'art rupestre, a finals del passat any des de la Diputació es va impulsar un innovador projecte per a convertir la Cova dels Rossegadors, de la Pobla de Benifassà, en un espai on les persones amb algun grau de discapacitat visual puguen gaudir de l'art rupestre.
Centenari descobriment pintures rupestres la Valltorta
El vicepresident provincial ha destacat que l'aposta del Govern provincial per la divulgació del patrimoni rupestre provincial “s'albirarà a la perfecció” en el calendari d'actes programat a Tírig amb motiu del centenari del descobriment de les pintures rupestres de la Valltorta”.
Així, la institució provincial jugarà un paper principal en les celebracions que es desenvoluparan a la localitat de l'Alt Maestrat entre els dies 28 d'abril a l'1 de maig i que, com a bestreta, arrancaran aquesta vesprada amb la inauguració de l'exposició '10.000 anys: Art Rupestre castellonenc en l'obra de Joan Baptista Porcar'.
A les 19.30 hores, i amb la presència del propi Sales, la sala d'exposicions de la Casa de la Cultura de Tírig acollirà una mostra organitzada per la Fundació Caixa Castelló i composta per un total de 52 obres de l'artista castellonenc, cedides per la Diputació en el que és “una recreació única de l'excels patrimoni mundial que amaga la nostra província a través de les seues pintures rupestres i que mostra l'essència i llegat del nostre territori".
Cal destacar que junt amb el més de mig centenar de peces cedides pel Govern provincial, la mostra, que ja ha acostat el patrimoni mundial provincial a centenars de castellonencs a Castelló i la Vall d'Uixó, està composta per l'original del Relleu del Civil de 'Coves de Ribasals' del Museu de la Valltorta, a més de per calcs originals de Porcar.