Anar a la Web de la Diputació de Castelló

Diputació inicia les obres en el Castillo de Xivert

Diputació inicia les obres en el Castillo de Xivert
25 d'Octubre de 2018

La Diputació de Castelló ha iniciat ja les obres de consolidació de la muralla del Castell de Xivert com a part del seu compromís per impulsar les oportunitats del turisme cultural.

25 d'octubre de 2018. La Diputació de Castelló ha iniciat ja les obres de consolidació de la muralla del Castell de Xivert com a part del seu compromís per impulsar les oportunitats del turisme cultural. I és que el Govern provincial manté una línia estratègica de posada en valor del patrimoni cultural. La intervenció que ha iniciat el Govern provincial en la consolidació de la muralla i la seua reconstrucció està utilitzant tècniques de maçoneria pròpies de l'edat mitjana.

 

El vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sals, ha assegurat que “el Castell de Xivert és un bon exemple del patrimoni espectacular que tenim a la província. Des del Govern provincial estem convençuts que és prioritari cuidar-lo i donar-lo a conéixer perquè atraga riquesa als nostres pobles. En aqueixa labor estem de ple, amb actuacions en béns culturals rellevants com aquest que poden generar un flux de visitants constant durant tot l'any”.

 

Descripció de les obres

Durant el mes d'agost la Diputació de Castelló ja va realitzar treballs de manteniment i consolidació en el castell, consistents en la substitució de les baranes de fusta que es trobaven deteriorades. S'ha adequat la zona de l'aljub que es localitza en l'albacar del castell, ja que presentava una part de la volta afonada, la qual cosa resultava perillosa per a les visites. També s'ha canviat una claraboia de la torre ja que estava en mal estat. D'altra banda s'han realitzat treballs de desbrossament en diferents àrees del castell perquè la vegetació estava afectant les estructures arquitectòniques.

En els treballs s'estan utilitzant les tècniques de maçoneria i tàpia pròpia de l'edat mitjana per al què es compta amb especialistes. El projecte i direcció d'obra va a càrrec de l'arquitecte de la Diputació José Vicente Ferrer.

Alhora es realitzaran excavacions arqueològiques en la porta d'accés al poblat morisc, la qual cosa permetrà datar la construcció i conéixer el sistema defensiu d'aquesta població molt millor. L'arqueòleg del Servei d'Arqueologia de la Diputació Ferran Falomir, està al capdavant de la direcció del projecte i dels treballs d'excavació. Els treballs està previst que finalitzen per al pròxim mes de novembre.

La inversió a realitzar per la Diputació enguany en el castell ascendeix a un total de 150.000 euros, inversió que permetrà una millor conservació de l'arquitectura i en la seguretat del gran nombre de visitants que cada any acudeixen a aquest centre històric tan important i espectacular de la província de Castelló. A això cal afegir la inversió en senyalística que enguany s'ha instal·lat en el castell dins del projecte 'Castelló Territori Templer' que la Diputació està duent a terme a les poblacions que al seu dia van pertànyer a l'Orde del Temple, per a recuperar i divulgar el ric patrimoni templer de la província.

 

El patrimoni com una oportunitat de futur per als pobles

Aquesta actuació forma part de la inversió addicional de 2,4 milions d'euros per part de la Diputació als Fons Feder com a part d'aqueix compromís del Govern provincial per la recuperació de patrimoni amb l'objectiu d'impulsar millors oportunitats turístiques i de futur als municipis de la província.

 

Amb aquesta nova injecció inversora, el Govern provincial consolida el seu lideratge en restauració i posada en valor del patrimoni castellonenc, després d'haver-hi invertit des de 2011 entorn de 10 milions d'euros.

 

Des del Govern provincial volem continuar liderant la inversió en patrimoni a Castelló perquè ens defineix, ens uneix, ens fa créixer i ens fa sentir-nos orgullosos”, ha indicat el vicepresident Sales.

 

La singularitat del castell de Xivert radica en ser l'únic assentament morisc que hi ha a Castelló fora de la Serra d'Espadà i va ser habitat fins a l'expulsió dels moriscos en 1609, moment en què el lloc a pesar dels diversos intents per repoblar-lo, quedà abandonat.

 

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador