La Diputació de Castelló s'ha consolidat com la institució banderera de l'atenció, recuperació i protecció del patrimoni i art sacre castellonenc com un actiu que contribuesca a millorar i generar noves oportunitats als pobles de la província
19 d'abril de 2019. La Diputació de Castelló s'ha consolidat com la institució banderera de l'atenció, recuperació i protecció del patrimoni i art sacre castellonenc com un actiu que contribuesca a millorar i generar noves oportunitats als pobles de la província.
Com a part d'aquest treball, el president de la Diputació, Javier Moliner, ha formalitzat la renovació dels convenis de col·laboració que manté el Govern provincial amb els bisbats, el de la Diòcesi Segorbe-Castelló i el de la Diòcesi de Tortosa, per a continuar el seu constant treball de restauració i amb els què comparteix projectes de posada en valor de patrimoni. Uns convenis de col·laboració que contemplen l'aportació de 60.000 euros en cada un d'ells per part de la Diputació.
Després de la firma dels convenis, el president Moliner ha assegurat que “l'aposta de la Diputació des de fa anys ens ha servit perquè una bona part del principal patrimoni històric que conserva aquesta terra i que està vinculat a la nostra història religiosa, a la nostra història cristiana, a tota l'evolució que el fet de la fe ha anat sembrant al llarg de tot el territori estiga en un bon estat. Això es tradueix en que mantinguem elements que avui es constitueixen com el millor museu de cada un dels racons d'aquesta província”.
És per això que el president Moliner ha explicat que “tots tenim l'obligació i el compromís de treballar dia a dia deixant la llavor a les futures generacions perquè aqueix patrimoni en un futur puga estar en millors condicions que com l’hem rebut. I crec que aquest treball conjunt dels dos bisbats junt amb la Diputació està servint perquè avui podem sentir-nos profundament orgullosos de veure una bona part d'aqueixes obres en un estat de conservació òptim i a més poder-les lluir i fer que no sols existesquen i ocupen l'espai de culte que els correspon i que evidentment han de fer-ho, sinó que a més el conjunt de la ciutadania puga veure-les, disfrutar-les, admirar-les i contribuir que quelcom que està absolutament entroncat en la nostra cultura, en la nostra societat, en la nostra herència i la nostra història, passe també a formar part d'una oportunitat de futur”.
Benavent: “És patrimoni estimat per la gent dels pobles”
Una col·laboració que també ha posat en valor el bisbe de la diòcesi de Tortosa, Enrique Benavent. “Estem molt contents amb aquest quart conveni amb la Diputació perquè pensem que ens ajuda a conservar un patrimoni que està al servei dels pobles, que és un patrimoni sobretot estimat per la gent dels pobles. Pense que una obligació tant de les institucions públiques com dels bisbats és estimar allò que els pobles estimen. I pensem que la sensibilitat que la Diputació de Castelló ha mostrat aquests últims anys cap al patrimoni religiós que ha permés conservar moltes peces de molt valor, restaurar-les, que són de pobles molt xicotets, i per als pobles és també un orgull ser els depositaris d'aquestes peces. Per tant, desitjaríem que aquesta col·laboració continuara en un futur”.
López: “És un granet d'arena per a fixar població al món rural”
Un missatge amb què ha coincidit en la seua valoració també el bisbe de la diòcesi Segorbe-Castelló, Casimiro López, el qual ha volgut “agrair públicament la sensibilitat que ha tingut la Diputació durant els anys que porte de bisbe per a col·laborar en ordre a recuperar el patrimoni religiós en aquest cas, però que és un patrimoni dels nostres pobles. Molt agraït i espere que en el futur puguem seguir en aquesta mateixa línia perquè hi ha molt que recuperar, i la història no sols la fa el futur, sinó també el passat i el present. I recuperar el nostre passat és saber d'on venim, les arrels dels nostres pobles, la seua autoestima. Parlem de la fixació de població al món rural, de la despoblació, i no hi ha dubte que açò és un granet d'arena, perquè a vegades l'únic patrimoni que hi ha al poble és el patrimoni religiós, eclesiàstic, i això és una senya d'identitat del poble que ben recuperat també incentiva no sols el turisme sinó també la fixació de població, de manera que el que hem rebut ho puguem transmetre en les millors condicions possibles. Gràcies i la mà d'aquest bisbe està estesa per a continuar col·laborant en bé de tots, i això és memòria del nostre poble també, amb una arrel cristiana i que ha afavorit a tots els nostres pobles”.
Reclam cultural, religiós i turístic
La col·laboració de la Diputació amb els bisbats és part important del treball de restauració de patrimoni sacre que realitza el Govern provincial a través del seu Servei de Restauració. Bona mostra d'això és la quarta edició de l'exposició d'art sacre més ambiciosa de la província, La Llum de la Memòria, que roman des del dia 15 d’abril i fins al pròxim 20 de juliol a la capital de la Plana, després d'haver aconseguit la visita de milers de persones en les seues seus anteriors a Villahermosa, Benassal-Castellfort i Caudiel-Jérica.
També l'ambiciós projecte de recuperació del conjunt arquitectònic de l'ermitori de Sant Joan de Penyagolosa, per al què la Diputació ha activat un procés de participació pública per tal de demanar totes les opinions i sensibilitats entorn de tan emblemàtic bé patrimonial castellonenc.