La Diputació de Castelló avança en el seu compromís amb la posada en valor, divulgació i atenció del patrimoni arqueològic de la província amb una ambiciosa Campanya Provincial d'Excavacions Arqueològiques que la portarà a treballar en vuit jaciments a partir del pròxim mes de maig
21 de febrer de 2019. La Diputació de Castelló avança en el seu compromís amb la posada en valor, divulgació i atenció del patrimoni arqueològic de la província amb una ambiciosa Campanya Provincial d'Excavacions Arqueològiques que la portarà a treballar en vuit jaciments a partir del pròxim mes de maig. Així ho ha anunciat el vicepresident primer de la Diputació i diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, en presentar aquesta campanya per la qual realitzarà importants treballs en els principals jaciments de la província.
Junt amb l'arqueòleg responsable del servei de la Diputació, Arturo Oliver, el vicepresident ha agraït “la col·laboració dels Ajuntaments en aquests treballs que any rere any van avançant en la recuperació i posada en valor dels vestigis més antics de la província”.
Tal com ha explicat el vicepresident Sales, “l'objectiu d'aquests treballs és doble, ja que d'una banda està la variable científica d'investigació del nostre patrimoni arqueològic, i per una altra la de la seua recuperació i divulgació també com un recurs turístic per a sumar oportunitats i dinamització als nostres pobles, així com la seua difusió també en col·leccions temporals i en el propi Museu de Belles Arts de Castelló”.
La programació prevista com a part de la Campanya Provincial d'Arqueologia és la següent: jaciment El Calvari (Montán) del 2 al 24 de maig; Los Morrones (Cortes de Arenoso) del 27 de maig al 14 de juny; Fontanelles (Cabanes) del 17 al 28 de juny; El Puig de la Misericòrdia (Vinaròs) de l'1 al 31 de juliol; Tossal de la Vila (la Serra d'en Galceran) del 19 d'agost al 6 de setembre; Tossal Redó (Orpesa) del 9 al 13 de setembre; los Cabañiles (Zucaina) del 16 de setembre al 4 d'octubre, i El Castellet (Benafer) del 14 al 31 d'octubre.
Cal recordar que el Servei d'Arqueologia de la Diputació realitza, a més, treballs d'urgència en obres als municipis quan així es requereixen i realitza aportacions molt importants a projectes d'envergadura de la Diputació, com ve sent el Pla director del Castell de Peníscola o la seua col·laboració en el Palau de Betxí, per nomenar alguns exemples.
Consolidant la investigació amb 'Quaderns de prehistòria i arqueologia'
Junt amb la Campanya Provincial d'Excavacions Arqueològiques, el vicepresident provincial ha presentat també el número 36 de la publicació 'Quaderns de prehistòria i arqueologia' amb què el Govern provincial fomenta la investigació i divulgació dels recursos arqueològics.
La Diputació manté des de l'any 1974 la publicació d'aquesta revista científica que està coordinada i gestionada pel seu Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques i el de Publicacions.
Tal com ha assegurat Sales, “amb els seus més de 40 anys d'existència, és, sens dubte, el principal referent provincial quant a publicacions de temes d'arqueologia. Es tracta d'una eina més de divulgació i posada en valor tant dels recursos arqueològics de la província com de l'activitat científica i investigadora que es realitza al nostre territori”.
Cal tindre en compte, que a causa de la seua important trajectòria aquesta publicació té, a més, una molt bona posició en l'índex de publicacions científiques sobre arqueologia a nivell nacional, i la seua distribució i política d'intercanvis arriba a tindre repercussió internacional.
Així, el primer número de la revista es va editar l'any 1974, i des de llavors ha presentat una periodicitat pràcticament anual, havent-se publicat fins ara 36 números, sempre tractant temes d'arqueologia i prehistòria d'una manera rigorosa, especialment de les comarques castellonenques, encara que també s'han publicat altres articles d'interés d'altres zones de la península.
Nota: Tota la informació dels treballs de la Diputació en els jaciments arqueològics de la província i el seu compromís amb la seua posada en valor per a la seua dinamització turística està disponible en la web del projecte 'Castelló Arqueològic', en https://www.castelloarqueologic.es/