Anar a la Web de la Diputació de Castelló

Camins de Penyagolosa, camí de Patrimoni Mundial de la UNESCO-copia

Camins de Penyagolosa, camí de Patrimoni Mundial de la UNESCO-copia
26 d'Abril de 2017

La Diputació reforça la candidatura a Patrimoni Mundial amb el llibre 'Camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural a conservar'

26 d'abril. La Diputació de Castelló ha sumat avui un pas més en la seua ambició de convertir la candidatura 'Camins de Penyagolosa' en Patrimoni Mundial de la UNESCO. El hall del Palau Provincial ha acollit la presentació del llibre, 'Camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural a conservar' i que s'inclou dins de l'expedient que l'Administració provincial està tancant de la mà de la Càtedra de Centres Històrics i Itineraris Culturals de la Universitat Jaume I per a oficialitzar la candidatura.

 

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha estat l'encarregat de presentar un “excel·lent treball divulgatiu i aquesta joia que arreplega entre les seues pàgines el nostre patrimoni i que reforça el que és, sense cap dubte, un dels projectes més ambiciosos que mai ha emprés aquesta administració i que és un dels majors revulsius culturals per a molts pobles del nostre interior”.

 

Acompanyat per Àlvar Monferrer, “un dels majors experts en antropologia, etnografia i cultura popular de la nostra terra i concretament en les rogatives a Sant Joan de Penyagolosa” i autor del text, el president provincial ha volgut posar en valor la divulgació del patrimoni com un dels eixos estratègics de la gestió d'aquest Govern provincial.

 

Creiem en els recursos d'aquesta província per a garantir i desenvolupar econòmicament i socialment els nostres pobles. Per això, com es corrobora en 'Camins de Penyagolosa', una de les nostres màximes prioritats és conservar i divulgar el patrimoni castellonenc per tot el món”, ha remarcat el president provincial.

 

D'aquesta manera, tal com ha sumat Moliner, “continuarem recuperant el nostre patrimoni i fent d'ell un multiplicador de les oportunitats per al nostre territori. Perquè no estem disposats que Castelló renuncie a la seua identitat ja que és la nostra raó de ser i aval per a un futur millor. Camins del Penyagolosa és l'essència d'un llegat que representa el nostre orgull com a poble i que hem de ser capaços de convertir en un excel·lent recurs turístic i cultural”.

 

Tres anys d'expedient i 20.000 firmes

I per a això, amb aquesta presentació “sumem tres anys de dur treball per a recopilar, catalogar i posar en valor unes tradicions, uns paratges i un patrimoni del què ens sentim molt orgullosos en aquesta terra i és per això que demanem a la UNESCO que reconega els nostres camins més ancestrals entorn de la muntanya sagrada per a multiplicar el valor de tot el que l'embolica: naturalesa, municipis, tradició, patrimoni i vida”.

 

En aquesta línia, cal recordar que en paral·lel a la preparació de l'expedient, dins del qual aquest llibre és part fonamental, però també es complementa amb tot el treball realitzat des de la Càtedra i l'ajuda de voluntariat per a catalogar la resta de patrimoni moble, des del Govern provincial “treballem per a unir tota la província en l'objectiu d'aconseguir quelcom tan gran per a Castelló”.

 

De fet, Moliner ha recordat “avui, i a les portes d'una de les tradicions més emblemàtiques i més cuidades al llarg dels segles com són els Pelegrins de les Useres”, que la candidatura de 'Camins del Penyagolosa' a Patrimoni de la Unesco suma ja “més de 20.000 firmes de suport a les què sumem una nova mirada d'estima a aquestos camins que ens guien des de fa més de set segles cap al nostre gegant de pedra”.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador