L'escriptor és un dels guardonats de la sexta edició del certamen que promou la Diputació de Castelló per a difondre la província a través de la literatura.
Andreu Martín rebrà el guardó Letras del Mediterráneo en la categoria de novel·la policíaca.
L'escriptor és un dels guardonats de la sexta edició del certamen que promou la Diputació de Castelló per a difondre la província a través de la literatura. Andreu Martín se suma a Begoña Valero, esta última en la categoria de narrativa, com premiats en la present edició la gala de la qual se celebrarà el dijous 24 d'octubre en el Moll de Costa del Grau de Castelló.
Andreu Martín i Farrero (Barcelona, 9 de maig de 1949) és un novel·lista, guionista de còmic i de cinema espanyol, especialitzat en novel·la negra i novel·la infantil i juvenil.
La seua última novel·la Dinero para los muertos, que transporta al lector pels carrers de Castelló, és per la qual ha sigut mereixedor del guardó Letras del Mediterráneo.
Des de l'editorial Alrevés han expressat que “estem molt contents de tornar a publicar el Guardó de Letras del Mediterráneo. A més que siga Andreu Martín el guardonat, autor que ja ha publicat en l'editorial les seues últimes novel·les, creiem que és un molt merescut reconeixement a la seua trajectòria”.
Professionalment, Andreu Martín es va iniciar a la Barcelona de finals dels anys seixanta, publicant guions d'historieta i ho va compaginar amb adaptacions literàries.
Cap a finals dels anys setanta, Andreu Martín va donar un gir a la seua carrera professional, i encara que va continuar produint algunes historietes destinades a un públic juvenil, la seua producció historietística va anar orientant-se cada vegada més cap a un públic adult. Però més important encara que este gir en els seus guions va ser l'aparició de la seua primera novel·la en 1979, Aprende y Calla, que va representar la seua introducció en la novel·la negra, en la qual es va consagrar a penes un any després, amb la seua quarta novel·la, Prótesis (1980), que va obtindre el Premi Círculo del Crimen, i que posteriorment va ser portada a la pantalla gran.
Andreu Martín continua escrivint en l'actualitat, si bé sembla que en els últims anys s'ha centrat cada vegada més en la literatura per a adults. Encara que el seu gènere continua sent eminentment la novel·la negra, ha mesclat esta amb l'esport, amb resultats com Hat Trick (2008), que va rebre el Premi Marca de Novel·la Esportiva; també ha mesclat el gènere negre amb la història, com en el cas del seu llibre Cabaret Pompeya (2011), que va ser guardonat amb el Premi Sant Joan Unnim. Sociedad Negra va aparéixer en 2013 i s'introduïx de ple en el gènere negre. La seua última novel·la, Los escupitajos de las cucarachas no llegan al séptimo del pedestal donde se levante mi estatua, amb la qual Andreu Martín es va alçar amb el XXV Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira.
Martín ha guanyat al llarg dels anys diversos premis d'importància. Sens dubte, els que van impulsar la seua carrera van ser el premi Círculo del Crimen per la seua novel·la Prótesis (1980) i el Premi Nacional de Literatura Juvenil per No pidas sardinas fuera de temporada (1987). La seua trajectòria i maduresa ha sigut reconeguda en diverses ocasions, rebent tres vegades el Premi Hammett; en 1993 va guanyar el premi alemany Deutsche Krimi Preis per la novel·la Si es no es, mostrant la popularitat de la seua obra en altres països. Fins i tot la seua novel·la eròtica Espera, ponte así (2001) ha sigut guardonada amb el Premi La sonrisa vertical. En 2011, es va reconéixer la qualitat de la seua obra quan l'Ajuntament de Barcelona li va atorgar el Premi Pepe Carvalho a la totalitat de l'obra.