Anar a la Web de la Diputació de Castelló

200.000 euros per a potenciar Territori Templari

200.000 euros per a potenciar Territori Templari
21 de Juliol de 2017

El Govern provincial emprarà la restauració i posada en valor dels castells de Santa Magdalena de Polpís i Alcalà de Xivert

21 de juliol. La Diputació de Castelló emprarà 200.000 euros dels 13,7 milions d'euros de la modificació pressupostària aprovada en el Ple de dimarts passat per a potenciar la marca 'Territori templer' creada a l'abril per a “convertir el llegat de la famosa Orde del Temple en un reclam turístic i cultural de primer nivell per a la província”.

 

El vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha destacat que el compromís adquirit pel Govern provincial a l'hora de fer dels “nostres recursos patrimonials una font inesgotable d'oportunitats per a generar riquesa i creixement als nostres pobles i sumar valor al territori, ens portarà a fer de l'excel·lent salut financera de la nostra administració un argument per a projectar turísticament el nostre llegat i cultura”.

 

Així les coses, l'Administració provincial ha aprovat dues partides pressupostàries per a dur a terme actuacions d'excavació, consolidació i posada en valor de dos monuments castellonencs com són el castell d'Alcalà de Xivert i la fortalesa de Santa Magdalena de Polpís, “dos elements arquitectònics i històrics amb un notable potencial turístic”.

 

En el cas del Castell de Xivert, cap de la comanda templaria en 1243 i element clau de la ruta templaria dissenyada davall la marca 'Territori Templer, la Diputació destinarà 125.000 euros a la millora l'estat de conservació del monument. Per a això, es procedirà a la reparació dels desperfectes que el pas del temps i les inclemències meteorològiques li ha anat produint amb l'objectiu de restaurar la fortificació per a facilitar la seua comprensió, i així “convertir-la en una porta oberta al nostre llegat i que les seues visites puguen viure una experiència única, tant pel seu valor històric, com arquitectònic i cultural”.

 

En la mateixa línia, i “perquè el nostre passat es convertesca en el nostre millor aliat per a construir un present i futur d'oportunitats”, s'han consignat 75.000 euros per a actuar en el monument de Santa Magdalena de Polpís, d'origen musulmà i datat del segle XI, esmenar les deficiències que presenta per culpa del pas del temps i frenar el progressiu deteriorament que pateix.

 

Una dotzena de municipis involucrats

El vicepresident de Cultura ha destacat que aquesta inversió arribarà directament a dos municipis però sumarà atractiu al projecte 'Territori templer' beneficiant els 12 municipis que conformen aquesta xarxa d'itineraris turístics i culturals.

 

Junt amb Santa Magdalena de Polpís i Alcalà de Xivert, 'Territori templer' està integrat inicialment per elements històrics de la Salzadella, Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, les Coves de Vinromà, Vistabella del Maestrat, Atzeneta del Maestrat i Borriana. A ells, a més, cal sumar-li Peníscola i Culla, com a municipis que actuen de punt de partida de la ruta, tant al litoral com a l'interior “afavorint així la mobilitat entre el món rural castellonenc i la costa”.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador