Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló reforça la cultura de la prevenció davant incendis amb una campanya de conscienciació ciutadana

La Diputació de Castelló reforça la cultura de la prevenció davant incendis amb una campanya de conscienciació ciutadana
7 de Febrer de 2025

“La lluita contra incendis és una responsabilitat compartida de tota la població, una batalla que tots junts hem de guanyar”, indica el diputat de Bombers, David Vicente, durant la presentació de la Setmana de la Prevenció d'Incendis 2025 que es desenvoluparà del dissabte 8 de febrer i a l'1 de març en diversos punts de la província.

La Diputació Provincial de Castelló reforça la cultura de la prevenció davant incendis amb una campanya de conscienciació ciutadana. Una campanya per a crear una província més segura, perquè “la lluita contra els incendis és una responsabilitat compartida de tota la població, una batalla que tots junts hem de guanyar”.

Així ho ha destacat el diputat de Bombers de la institució provincial David Vicente, qui ha incidit en la importància de “la conscienciació ciutadana i d'una formació bàsica de la població per a actuar amb rapidesa i eficàcia en cas d'incendi i per a evitar que provoque mals majors”.

I, precisament, formar i conscienciar a la societat en la lluita contra el foc és el que es pretén aconseguir en la Setmana de la Prevenció d'Incendis 2025 que s'ha presentat este divendres en el Palau Provincial. Esta cita, que es realitza des de l'any 2014, es durà a terme des d'este dissabte 8 de febrer i fins al pròxim 1 de març, i es desenvoluparà en diferents punts de la província.

El diputat de Bombers ha sigut l'encarregat de presentar esta campanya que, en col·laboració amb la Fundació Mapfre i l'Associació Professional de Tècnics de Bombers (APTB), la Diputació de Castelló i el Consorci Provincial de Bombers han dissenyat per a “sensibilitzar a la població sobre la importància de la seguretat per a reduir els riscos d'incendis a la província de Castelló, especialment, aquells que es produïxen en llars”, ha destacat el responsable de Bombers.

Durant la presentació, David Vicente ha estat acompanyat de l'Oficial cap d'Operacions del Consorci de Bombers, Andrés Balfagó; el responsable de l'Àrea de Prevenció i Seguretat Viària de la Fundació Mapfre, Antonio García; i el director-gerent de l'Associació Professional de Tècnics de Bombers, Gabriel Muñoz.

D'esta manera, el responsable de Bombers ha subratllat la importància d'estes accions, destacant el compromís que l'equip de Govern Provincial ve demostrant amb la seguretat i la protecció de la província. Un compromís ferm i real que es veu reflectit amb la futura creació d'una unitat de divulgació en la qual “el Consorci de bombers estiga de manera permanent, durant tot l'any, realitzant activitats preventives en els municipis i no sols en esta setmana de la prevenció”, ha anunciat David Vicente.

 

Un programa de sensibilització

El diputat provincial ha insistit en l'important que són estes jornades per a fomentar la cultura de la prevenció i divulgació, i ha posat en valor el programa que s'ha dissenyat. “Previndre els incendis és qüestió de tots i este complet programa que hui presentem farà de la conscienciació, la formació i el coneixement, la millora ferramenta per a aconseguir-lo”, ha assenyalat.

Per a això, tal com ha manifestat l'Oficial cap d'Operacions del Consorci de Bombers, Andrés Balfagó, “ja este cap de setmana hi haurà jornades de portes obertes als parcs de bombers de la província”. Així doncs, tant el parc de Bombers professional de Nules i Segorbe, com els parcs de bombers voluntaris de Morella, Onda i Llucena, romandran oberts demà dissabte perquè tot aquell que ho desitge puga veure les instal·lacions, els vehicles, els uniformes i els equips de treballs.

Esta serà la primera jornada d'un programa dens que “busca involucrar a tota la població, pensat especialment per a les persones majors i els xiquets de Castelló”, ha comentat Andrés Balfagó, qui ha explicat que s'ha programat activitats, amb tallers formatius, xarrades i activitats lúdiques en centres educatius, associacions de persones majors i centres de diferents municipis.

Així doncs, es calcula la participació de més de 10.000 castellonencs de tota la província, de manera especial dels xiquets i xiquetes de centres escolars, així com de centres de persones majors.

I és que en esta nova edició, que arrancarà demà, tenen un protagonisme especial els xiquets i xiquetes de tota la província, “com a transmissors, a tota la família, de la importància de conscienciar, formar i informar sobre les activitats que reduïxen el risc d'incendis”, ha comentat David Vicente.

En este sentit, el diputat de Bombers ha posat l'accent que “és necessari que des de ben xicotets adquirisquen hàbits preventius, i que, al seu torn, estos xicotets es convertisquen en educadors del seu entorn familiar”. “Cada xiquet que aprenga a previndre i actuar davant un incendi no sols està adquirint habilitats valuoses, sinó que també pot estar salvant vides”, ha destacat David Vicente.

Així doncs, fins a catorze centres educatius de la província, participaran en una sèrie de tallers i activitats dirigides per els professionals del Consorci Provincial de Bombers. Al llarg de les jornades, aprendran sobre la prevenció dels incendis i se'ls farà lliurament d'una material de gran qualitat. “El que es pretén és involucrar als xiquets i xiquetes en la necessària formació en prevenció i actuació davant possibles incendis, perquè el que se'ls ensenya als xiquets quan són xicotets, mai ho obliden”, ha ressaltat Andrés Balfagó.

A més, durant estes jornades, es duran a terme tres simulacres d'evacuació amb els bombers professionals a Betxí i Benicarló. I, finalment, el dissabte 1 de març tindrà lloc en la localitat de Torreblanca la fira de la prevenció amb activitats divulgatives i tallers sobre la prevenció, amb el parc de la prevenció de Mapfre i un gran desplegament de vehicles i mitjans del Consorci de Bombers de Castelló.

“En esta jornada, especialment, els xiquets, poden practicar que es pot fer quan té un incendi a casa”, ha comentat l'Oficial cap d'Operacions del Consorci de Bombers, qui ha mostrat la seua preocupació per l'augment d'incendis en cases.

En este sentit, Andrés Balfagó ha indicat que “en 2024 es van registrar 235 incendis en vivendes a la província de Castelló, amb una persona morta, i, en el que portem de 2025, ja s'han registrat 41 incendis, uns números que preocupen”. Pel que “és molt important conscienciar a la població de com previndre un incendi i instal·lar un detector de fums en les vivendes”, ha subratllat.

Unes paraules que han compartit tant el responsable de l'Àrea de Prevenció i Seguretat Viària de la Fundació Mapfre, Antonio García, com el director-gerent de l'Associació Professional de Tècnics de Bombers, Gabriel Muñoz, els qui han posat l'accent en el “fonamental” que és comptar amb un detector de fums, ja que “és l'únic dispositiu que permet previndre, i sobretot, evitar morts en incendis nocturns”, ha comentat Gabriel Muñoz.

Al que Antonio García ha afegit que “cada dia les llars són més electrificats” i ha assegurat que “la primera causa de les defuncions en l'origen d'estos incendis nocturns són les causes elèctriques, perquè les cases cada vegada té més dispositius carregant”. Així ha llançat un missatge a la població advertint que “no cal deixar carregant els dispositius a la nit perquè es pot sobrecarregar la bateria o el propi carregador i provocar un incendi”.

D'esta manera, el diputat de Bombers, David Vicente, ha incidit en la importància d'instal·lar detectors de fum, un mètode senzill i econòmic d'aplicació en qualsevol vivenda i ha recordat que “la Diputació de Castelló té una campanya gratuïta d'instal·lació d'estos elements per a majors de 65 anys”. Esta es pot sol·licitar a través de la pàgina web de la Diputació o bé del Consorci Provincial.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador